≡ Menu

Billån

Vid köp av en ny bil väljer de flesta att ta ett lån. Efter bolån är billån den billigast typen av lån eftersom du har bilen som säkerhet. Skulle du inte kunna betala tillbaka lånet tar banken din bil och säljer den. Eftersom bilen dock minskar i värde med tid kan du dock vanligtvis bara låna för upp till omkring 80% av bilens värde. Resterande 20% får du betala med egna pengar.

BubblaBillån ges vanligen av banker eller den bilhandlare du köper bilen ifrån. Det kan dock vara klokast att vända dig till en bank du litar på först, eftersom bilhandlare vanligtvis tar ut högre ränta. Dessutom finns många oseriösa bilhandlare. Fördelen med bilhandlare är dock att det är smidigare, lånet klaras av direkt när du köper bilen.

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få ett billån. Vissa banker gör dock en helhetsbedömning av ens ekonomi och kan då erbjuda lån trots betalningsanmärkningar. Räntan kan dock bli något högre än vad den annars skulle ha varit.

Det är också mycket svårt att få ett billån när man köper en bil av en privatperson. Du kan då välja att ta ett privatlån, vilket dock vanligtvis är dyrare än ett billån. På senare tid har de dock börjat dyka upp alternativ som även erbjuder billån vid köp från privatpersoner.