≡ Menu

Blancolån

ChecklistaBlancolån är lån som, till skillnad från t.ex bolån och billån, tas utan formell säkerhet. Banken eller långivarens gör i stället en bedömning av borgenärens (låntagarens) förmåga att betala tillbaka, samt undersöker om denna har några betalningsanmärkningar. Ofta begärs kreditupplysning om borgenären.

Vanligtvis rör det sig om ett engångslån av en viss summa. Exempel är krediter kopplade till kreditkort och mikrolån som t.ex SMS-lån. Även bankar ger blancolån i form av privatlån upp till sen några hundra tusen kronor. Eftersom det inte finns någon säkerhet rör sig det dock inte om några billiga lån, räntan är ofta mycket hög. Även lån som marknadsförs som räntefria eller med låga avgifter kan ha mycket hög effektiv ränta. T.ex innebär ett lån på 1000 kr en extra kostnad på omkring 300 kr.

 

SMS-lån

Ett SMS-lån tas genom att skickar ett SMS till långivaren, varefter pengarna sätts in på kontot inom några minuter. Vanligtvis rör det sig om mikrolån på några hundra eller tusen kronor. Nackdelarna är dock många. Den effektiva räntan kan vara flera hundra procent, och ofta har du inte mer än en månad på dig att betala tillbaka lånet. Lånen ges av privata företag som inte är övervakade på samma sätt som banker.

Eftersom lånen vanligtvis inte är längre än 30 dagar finns inga krav att den effektiva ränta ska framgå i marknadsföringen. Nyligen fälldes dock ett av företagen i marknadsdomstolen för sin radioreklam. Kronofogdmyndigheten vill också skärpa kreditkontrollen för denna typ av lån. De vill också att de ska ta ett dygn innan man får ut pengarna, för att hindra att de används vid impulsköp.